Kravet til Bestyrelsesland i 2022: Mere vilje
Uanset om afslutningen på året blev en kraftig opadgående slutspurt eller en turbulent opbremsning går året over i historien, som noget af det mest udfordrende længe rent ledelsesmæssigt. Vi har både skulle vænne os til distanceledelse, hybridledelse, pauseledelse, accelerationsledelse, transformationsledelse – eller hvad vi nu har fundet på at kalde dét, som vi har måtte kaste os ud i det forgangne år.
I Bestyrelsesland har dette også givet rigeligt stof til eftertanke. Èn ting er helt sikkert, bestyrelsesarbejdet, som vi husker det, kommer ikke tilbage! Også her er der behov for omstillingsparathed i tredje potens.
Den uvurderlige værdi af pauser
Jeg elsker pauser. I særdeleshed det veltilrettelagte åndehul mellem jul og nytår. Her er der rigtig god tid til at gøre boet op og få evalueret på det forgangne og tid til at drømme og planlægge for tiden som kommer.
De sidste 6 år som selvstændig har jeg virkelig øvet mig på at være nysgerrig. Nysgerrig på mange ting. På nye markeder og forretningsmodeller, på bestyrelsesarbejdet i forskellige sammenhænge, på nye relationer, på nye måder at gøre en forskel på. Og hold da helt op hvad det har givet indblik i!
Hvad der nytter og flytter hos danske Entrepreneurs
Som jury i Entrepreneur of the Year får vi mulighed for at læse mere end 60 forskellige cases fra virksomheder fra hele landet. På hver deres vis repræsenterer de en fremadstormende tilstedeværelse i markedet, og for os jurymedlemmer er dette en julegave af de helt store. Tænk at få lov til at læse om så mange dygtige virksomheder og deres ledere. Det er uvurderligt. Så vores møder i jury’en starter som regel med, at vi kniber os i armen og føler os MEGA privilegeret. Og sådan var det bestemt også i år.
Har du tid til at lade være?
De flest har prøvet det på det et eller andet tidspunkt i karrieren. At bide sig i kinden og tie helt stille. Jeg indrømmer gerne, at jeg også har valgt den nemme løsning – at holde mund og rette ind, fordi det nu engang gav mindst ballade. Det kan synes nødvendigt nogen gange – men jeg tror fremtiden kalder på, at vi skal blive bedre til at få flere til at komme frem med deres tanker og ideer. Vi skal have styrket samarbejdet og samtalelysten i vores organisationer. Og det kræver tid, mod og nogen som tager teten.
Helt tæt på den næste generation af talenter
September måned har altid en særlig stemning over sig. På mange arbejdspladser er det tiden, hvor nyuddannede er på vej ind i deres første job, hvor næste kuld af praktikanter bliver budt velkommen, og hvor nye studerende tjekker ind og skal i gang med efterårets semester.
Jeg holder uendeligt meget af at se de unge tage deres første skridt ud på arbejdsmarkedet. I år har det fyldt lidt mere, særligt fordi mange af de virksomheder, som jeg arbejder med, har et ekstraordinært behov for ansættelser.
Husk at finde ladestanderen – også i hverdagen
For mange har særligt de sidste måneder været en oplevelse af, at noget har kørt i bakgear. Nærværet, dialogen og alt dét, der foregår i mellemrummene, er blevet skubbet i baggrunden i vores iver efter at holde sammen på smittebobler, virtuel distance og alt det andet, vi har lært at leve med. Men det er blevet sværere at holde snakken i gang på tværs af interesser og funktioner.
Det behøver ikke være koldt på toppen
For mange har særligt de sidste måneder været en oplevelse af, at noget har kørt i bakgear. Nærværet, dialogen og alt dét, der foregår i mellemrummene, er blevet skubbet i baggrunden i vores iver efter at holde sammen på smittebobler, virtuel distance og alt det andet, vi har lært at leve med. Men det er blevet sværere at holde snakken i gang på tværs af interesser og funktioner.
At snakke til både højre og venstre – nu mere end nogensinde
For mange har særligt de sidste måneder været en oplevelse af, at noget har kørt i bakgear. Nærværet, dialogen og alt dét, der foregår i mellemrummene, er blevet skubbet i baggrunden i vores iver efter at holde sammen på smittebobler, virtuel distance og alt det andet, vi har lært at leve med. Men det er blevet sværere at holde snakken i gang på tværs af interesser og funktioner.
Kære CEO - læn dig tilbage og lyt
Jeg ved ikke noget bedre. At blive taget i hånden og guidet hen til lige netop den butik, den forlystelse, det hjørne af en hjemmeside eller den app, som hjælper mig videre til den ultimative kundeoplevelse - øjeblikket hvor jeg bare kan sige JA TAK eller KØB. Indrømmet – jeg er forbruger med stort F og kan være nem at lokke. Men jeg spotter også en dygtig marketeer på distancen. Jeg ved godt, hvordan de tænker. Jeg har selv været en af dem, og jeg kender deres greb. Og jeg har stadig en stor interesse og respekt for faget.
Excelark begejstrer bare ikke
Daniel Pink har på enkel vis kondenseret, hvad der driver motivationen for fremtidens medarbejdere. Autonomi, mestring og et stærkt purpose. En søgning på Youtube sammendrager hurtigt omfattende motivationsstudier. Dét, der gør det værd at stå op mandag morgen, er enkelt. At vi har indflydelse på vores arbejdsdag, at vi laver noget, vi kan finde ud af, og at vi forstår, hvad arbejdet bidrager til.
Vælg din tid med omhu
Når jeg underviser i personligt lederskab, berører vi altid tid. Tid er en størrelse, som virkelig påvirker vores organisationer og trivslen i dem. Men måden, vi som ledere tilgår tid på, varierer meget. Tid kan være noget, vi forholder os til i sekunder, minutter, timer, dage, uger, måneder, sæsoner – ja selv i hele år. Det fremherskende tidsbegreb er afhængig af hvilken type organisation, man arbejder i, og hvor i organisationen man arbejder. Naturligvis.
Reinvester rejsebudgettet i det digitale salgsarbejde
Jeg har det lidt med lufthavne, som cirkusheste har det med savsmuld. Jeg elsker det. Jeg elsker turen gennem security, jeg elsker travlheden og menneskevrimlen, som konstant er i bevægelse. Men dét at rejse har fået en helt ny betydning takket være covid-19, og det giver stof til eftertanke.
Hvor bliver du den bedste leder?
Da jeg sidste år blev spurgt, om jeg havde lyst til at deltage som en del af Juryen omkring EY’s Entrepreneur of the Year, var jeg ikke et øjeblik i tvivl. Selvfølgelig ville jeg det! Så mange forskellige forretningsmodeller, så mange perspektiver på at drive virksomhed, så mange løsninger på vigtige problemstillinger og så meget energi, kreativitet og passion. Jeg har netop læst dette års kandidater og det er svært ikke at blive begejstret.
At være “boomer” og føle et kæmpe ansvar
Min søn vælger med jævne mellemrum og med himmelvendte øjne at lade udtrykket “boomer” markere afslutningen på en meningsudveksling. Han er 21, på vej gennem uddannelsessystemet og håbefuld for fremtiden – heldigvis.
Giv hamsterhjulet baghjul
Da jeg som ung håbefuld nyuddannet startede min karriere på Lego, passerede man dagligt “Hall of Fame ” på vej mod kantinen. Stribevis af portrætter af kolleger, der havde opnået 15 og 25-års jubilæum prydede væggen. Virkeligheden i dag er, at de færreste kommer til at fejre 25+ års jubilæum i den samme virksomhed. Både virksomhedernes gennemsnitlige levealder falder, og vores loyalitet til arbejdsgiverne falder ligeså.
Snart begynder en ny hverdag, men med "new normal" og "new talent"
Snart begynder en helt ny hverdag – the NEW NORMAL. Økonomien skal genstartes og både den grønne omstilling og sundhedsmæssige dagsorden må forventes at blive væsentlige løftestænger.
Det skal du forvente af bestyrelsen i en corona-tid
Danske bestyrelser er for alvor kommet i arbejdstøjet. Som bestyrelsesformand og medlem i flere SMV-virksomheder har de seneste uger budt på mærkbare ændringer. Fra langsigtede strategiske ambitioner fokuserer vores dialoger nu på den helt nære fremtid.
Tak - og mere af det
Mellem alle de digitale generalforsamlinger, krisemøder og sparringsmøder den forgangne uge har budt på, har det været uundgåeligt at følge med i, hvordan Danmark tackler krisen. Efter min bedste overbevisning er der mindst fem ting, der står ud, og som vi forhåbentlig holder fast i – også når krisen har toppet
Wake up and smell the coffee
Jeg har netop afsluttet læsningen af den seneste rapport fra Diversity Council, hvor Boston Consulting Group er bidragsyder og analysepartner, omkring hvordan ledere over hele verden ser fremtiden. Analysen tegner en interessant sammenhæng og model, som placerer Danmark i gruppen af lande, som falder i kategorien ”Wake up’s”.
Fra lønmodtager til selvstændig
For fire år siden tog jeg springet, og sagde farvel til en tryg karriere med fast løn, firmabil og fryns, og sagde goddag til en vild og vidunderlig rejse, som er resulteret i min egen virksomhed Vimavima. Derfor har jeg reflekteret over skiftet fra lønmodtager til selvstændig, og alt det andet der følger med.
Nogle gange hænger tingene bare sammen på en ganske særlig måde. Det var den oplevelse, jeg gik hjem med i går, da vi havde sommermøde med Bestyrelseskvinder i Vest hos Plantorama i Egå. Min begejstring for bestyrelsesarbejde, for flere kvinder i topledelse, inspirerende detailhandel og strategiarbejde gik pludselig op i en højere enhed.
Det er sund fornuft - tre observationer om kvindelige ledere
Jeg har gennem de sidste 15 år som leder, været optaget af, at forstå hvorfor jeg typisk var en af de få kvinder i rummet, når der var møder i ledergruppen, i direktionen, i bestyrelsen, i netværket eller på konferencer.