Excelark begejstrer bare ikke

Daniel Pink har på enkel vis kondenseret, hvad der driver motivationen for fremtidens medarbejdere. Autonomi, mestring og et stærkt purpose.

En søgning på Youtube sammendrager hurtigt omfattende motivationsstudier.

Dét, der gør det værd at stå op mandag morgen, er enkelt. At vi har indflydelse på vores arbejdsdag, at vi laver noget, vi kan finde ud af, og at vi forstår, hvad arbejdet bidrager til.

Glade medarbejdere, der møder engagerede ind alle ugens dage, burde dermed være inden for rækkevidde. Sådan er det desværre ikke. Alt for mange medarbejdere er kun semimotiveret – ikke kun på grund af covid-19 og usikkerheden, der følger med. Men fordi vi som ledere ikke får skabt en motiverende retning. Kan vi gøre det bedre? Selvfølgelig kan vi det!

Purpose skal frem i lyset

De nye anbefalinger for god selskabsledelse peger på, at virksomhedens purpose skal frem i lyset. At virksomheder skal forklare hvorfor, den er sat i verden, og hvordan den har tænkt sig at bidrage til det samfund og den sammenhæng, den er en del af.

Det er høj relevans, og nok den bedste anbefaling, der længe er stillet! Ikke kun for miljøet, samfundet, verden og alle skåltalerne, men også for hverdagsmotivationen.

Inden for branding har der i mange år været arbejdet med betydningen af at tillægge brandet værdi, følelser og betydning.

Det er inden for branding – og dermed kommunikation, design og retorik og marketing – at bestyrelser og ceo’s skal søge hjælp til at få formålet og dermed purpose frem i lyset, så kan det motivere medarbejdere og alle de stakeholders, der skal forstå hvorfor virksomheden har sin eksistensberettigelse.

Alt for ofte tillægges denne øvelse for lille en betydning i strategi arbejdet. Strategi må aldrig kun handle om at flytte rundt på tallene i excelarket. Så mister de fleste ikke-økonomer gnisten.

Det er jo dét, det handler om. Ultimativt. At tænde lyset.

At kunne italesætte virksomhedens eksistensberettigelse og purpose på en engagerende og relevant måde. At kunne gøre det troværdigt og meningsfuldt.

Excelark udstråler ikke den begejstring og tiltrækningskraft. Selv powerpoint kan sjældent gøre det. Der skal mere til. En klar forretningsmodel, en sammenhængende fortælling og et indhold vi kan se meningen med. Lige netop det sidste giver FN’s verdensmål en fantastisk ramme for.

Tag afsæt i respekten

Målene tager afsæt i respekten for mennesker og natur, gensidig afhængighed og en dybfølt humanistisk grundstemning. Et strejf af noget venligt, beskyttende og meningsfyldt. Noget de fleste kan relatere til.

I det omfang, vi kan læne os ind i dette stærke rammeværk og perspektivere, relatere, identificere og udvikle virksomhedens purpose i denne retning, så giver det mening. Ikke kun for bestyrelsen, men i høj grad også for medarbejdere og kunder.

Personligt synes jeg det er værd at blive inspireret af når målene for 2021 og fremefter skal udtænkes og præsenteres. Der gør strategien ikke kun meningsfyldt men forhåbentlig også betydeligt mere bæredygtig og socialt ansvarlig. Og det er godt for langt flere bundlinjer end dén, der plejer at stå i excelarket. De bedste ønsker for 2021!