At være “boomer” og føle et kæmpe ansvar
Min søn vælger med jævne mellemrum og med himmelvendte øjne at lade udtrykket “boomer” markere afslutningen på en meningsudveksling. Han er 21, på vej gennem uddannelsessystemet og håbefuld for fremtiden – heldigvis.
Boomer som begreb har udviklet sig fra at være en massebetegnelse for generationen født før medio 60’erne til at sammenfatte en sprængfyldt udveksling af synspunkter mellem generationer. Men det er også et begreb, som giver stof til eftertanke
To be or not to be a boomer
Jeg er reelt for ung til at tilhøre boomer-generationen, men kommer alligevel til at stå på mål for deres forsømmelser. Og sådan må det så være. Men diskussionen om, hvorvidt den ældre generation har taget sit ansvar alvorligt, den ligger mig på sinde. Den er med til at understrege behovet for at stille spørgsmålene:
Hvornår har vi reelt bidraget til en bæredygtig fremtid som individer?
Hvornår har vi leveret på det ansvar, som kompetencer og evner forpligter til?
Er det, når vi pligttro har sorteret affaldet derhjemme eller på arbejdspladsen?
Er det, når vi har taget vare på vores børns uddannelse eller integrationen af unge eller nye kolleger på arbejdspladsen?
Er det, når vi har genovervejet behovet for et nyt køkken, en ny sofa eller tilvalgt el-bilen eller vegetarmenuen?
Er det, når vi har revurderet eksisterende forretningsmodeller og gentænkt dem i en miljømæssig bæredygtig kontekst?
Eller er det, når vi pligttro viser FN’s verdensmål frem på reversen, og stemmer ja til forslaget om at balancere økonomiske og miljømæssige mål i den kommende strategi?
Mere mening
Jeg føler mig privilegeret. Jeg har både i min egen karriere hos bl.a. LEGO og JYSK og i mit arbejde som bestyrelsesmedlem set et langt mere nuanceret billede, end det skældsordet boomer indikerer.
Det er ikke alle i denne generation, som er grådige, egoistiske og kortsigtede ”banditter i habitter”. Jeg arbejder i dag med ejerledere for hvem, det ikke blot er deres livsmission at skabe en succesfuld virksomhed, men også at skabe meningsfulde jobs og tage ansvar i samfundet.
I SMV Danmark er eksemplerne på dette omfattende, vidt forgrenede, men også i mange tilfælde oversete.
I mit arbejde møder jeg disse ejerledere og virksomheder, som virkelig gør en forskel. Fra virksomheden, hvor 10 pct. af de ansatte er kolleger, der aktivt er sluset ind på arbejdspladsen fra kanten af arbejdsmarkedet, til kollektionen af tekstiler eller arbejdstøj baseret på genanvendte plastflasker, til vandingsanlæg baseret på genanvendt regnvand til innovative energispareløsninger baseret på digitalisering og LED-teknologi til udfasning af oliebaserede produkter.
Det behøver ikke være kompliceret. For mange er det ofte fem simple spørgsmål, som driver udviklingen:
- Materialevalg – hvad kan vi gøre for at skifte til genbrugsmaterialer?
- Affaldshåndtering – hvad kan vi gøre for, at det så vidt muligt kan genanvendes?
- Energianvendelse – hvad kan vi gøre for at reducere vores forbrug og anvende grønne energikilder?
- Forretningsmodeller – hvad kan vi gøre for, at anvendelsen af maskiner, varer, inventar eller andet øges inden det kasseres?
- Diversitet blandt kolleger – hvad kan vi gøre for at give unge, ældre, minoriteter, andre sårbare mulighed for tilknytning til arbejdsmarkedet?
De gode eksemplers magt
Jeg kan godt forstå, at den yngre generation kigger på os og tænker deres.
De sidste knap 30 års fokus på Performance Management har tegnet et ganske særligt billede af, hvilke værdier der har været i fokus.
Jeg tror på vigtigheden af, at vi som ledere har sociale og ikke kun materielle værdier med på arbejde, og jeg har selv prioriteret at vælge chefer, ledere og virksomheder, som havde mere på hjerte end bundlinje.
Det har aldrig motiveret mig kun at gå på arbejde for at fylde aktionærernes lommer. Det har motiveret mig at være en del af et team, som skaber gode resultater og samtidig har mere på sinde.
Det er på tide, at vi viser, at der er mere i livet – og at selvom man er født på den ”forkerte” side af murens fald, kan man stadig tænke lige så meget bæredygtighed som bundlinje.
Så lad os få nogle flere af de gode historier frem fra erhvervslivet, for vi hører alt for lidt om de mange SMV’er og ejerledere, som tager ansvar for samfundet, miljøet og hinanden.