Det er sund fornuft - tre observationer om kvindelige ledere
Jeg har gennem de sidste 15 år som leder, været optaget af, at forstå hvorfor jeg typisk var en af de få kvinder i rummet, når der var møder i ledergruppen, i direktionen, i bestyrelsen, i netværket eller på konferencer.
Jeg har undret mig over, hvorfor der ikke var flere, der havde lyst til at gøre sig gældende, som havde lyst til at bidrage til at træffe de rigtige beslutninger, havde lyst til at sætte dagsordenen, prioriteterne og retningen i dansk erhvervsliv.
Jeg har talt med et utal af kvindelige medarbejdere, jeg har trukket, jeg har skubbet, jeg har forfremmet, jeg har bragt navne i spil – alt hvad man kan gøre for at øge antallet af kvindelige ledere i erhvervslivet. Jeg er ikke forkæmper, men går bare ind for sund fornuft.
De senere år er der heldigvis lavet flere studier, der dokumenterer at en øget diversitet i ledelsen bidrager til bedre bundlinje. Befriende, at det nu kan dokumenteres, at flere perspektiver og vinkler på fremtiden skaber bedre og sundere strategier, planer og indsatser. Nu kan vi rationelt og klarhovedet med de datadrevne argumenter forholde os til, om vi har sat et hold i toppen af vores virksomheder, som bidrager bedst muligt til virksomhedens videre udvikling. Nu behøver vi ikke have følelsesladede diskussioner om, hvorvidt det er en god ide med flere kvinder i ledelse. Sort på hvidt – det giver mening. Ligesom det giver mening at bringe andre kulturer og kompetencer mere i spil.
Og med denne positive viden i baghovedet er det nu også interessant at se, at der er tre andre trends, som gør sig gældende:
1. Netværk har stor betydning
Professionelle netværksorganisationer som EGN og F5 tilbyder nu udviklende netværksforløb for kvindelige ledere. Målet er at give dem et rum, hvor de på tværs af virksomheder kan lytte til hinandens udfordringer og støtte hinanden. For som i så mange andre sammenhænge, så er der jo situationer, argumenter og udfordringer eller måske nærmere ”så meget mænd ikke forstår”.
Der er også opstået en bred vifte af organisationer på mere frivilligbasis, som samler kvinder i forskellige grupper med henblik på at kunne understøtte deres professionelle udvikling. Der er netværk for yngre erhvervskvinder som Ladies First, der er netværk for kvindelige iværksættere som Femalefounders, der er netværk for kvindelige ledere som Businesskvinder eller Erhvervskvinder, og der er netværk for kvinder, der er klar til næste skridt som Bestyrelseskvinder. Alle bidrager de til fællesskab, indflydelse og læring mellem medlemmerne.
2. Kvinder går efter ansvar og vil gøre en forskel
Gennem de sidste fire år har jeg haft samtaler med og lyttet til hundredvis af kvinder, som står ved en skillevej i deres karriere. Typisk har de to eller tre længerevarende uddannelser på CV’et, er nået til Director, VP, SVP niveauet i en virksomhed på Børsens Top 1000 liste. De er veluddannede, de er erfarne, har skabt flotte resultater, men står nu der og træder vande.
Det store spørgsmål er typisk – hvor længe skal jeg vente? Kan jeg virkelig tro på, at der bliver en plads til mig længere oppe i systemet? Og svaret de ofte ender med at tro på, er et rungende NEJ.
Det bringer dem typisk videre til det næste spørgsmål – hvis jeg ikke skal lave det, jeg gør i dag – hvad skal jeg så? Og så starter processen med at beskrive drømmen. Og det interessante er, at den på tværs af de mange samtaler jeg har haft, har en helt tydelig bundklang omkring mening, formål og at gøre en forskel.
Og det er tydeligt at høre, at kvinderne søger mod de organisationer og virksomheder, som har et tydeligt formål, som er større end at skabe afkast til aktionærerne. Statistikken over kvinder i toppen af organisations-Danmark, understregede kun dette, da den blev offentliggjort i 2018.
3. Kvinder søger udfordringer – men får ikke sagt det højt
I et tæt samarbejde med Danmarks førende konsulenthus inden for organisationspsykologi og ledelse, UKON, har jeg haft fornøjelsen af at arbejde med et bredt udsnit af kvindelige topledere omkring deres personlige udviklingsryk. Vi arbejder her med spørgsmål, som hvad er det positive ved magt og ansvar? Hvad får man mulighed for, når man tager magten? Det er tydeligt, at motivationen ofte handler om – at gøre en forskel.
Det er ikke altid magten, men nærmere ansvaret, de tænder på. Muligheden for at sætte en retning, som giver mening og gør en forskel. Jeg vil tillade mig at konkludere, at kvinder tænder på meningsfulde udfordringer – mere end titler, bonusser og firmabiler, eller hvad der ellers følger med ansvaret. Men det er ligeledes tydeligt, at kvinder ikke får bragt sig selv i spil til disse udfordringer. De får ikke signaleret tydeligt nok, at de faktisk har en appetit på mere.
Men det kan der heldigvis arbejdes med. Personligt kan jeg se at listen over kvinder i mit netværk, der har sat sig i CEO-rollen, vokser måned for måned, og det er klart et resultat af, at der er kvinder, der både har uddannelsen, erfaringerne, viljen og drømmen om topposten, og som har fået øvet sig i at sige det højt.
Og det bringer mig til konklusionen.
Jeg har fulgt udviklingen siden starten af 00’erne og må konstatere, at der aldrig har været mere gang i gryderne, end der er nu. Kvinder hjælper i stigende grad hinanden til at indse, at de spændende udfordringer med mening ikke kommer af sig selv, og at de i langt højere grad selv skal ud og opsøge dem.
Så kære Anne, Bettina, Christine, Dorthe, Eva, Frederikke, Ghita, Helle, Ida, Jette, Karoline, Majken, Minna, Mona, Marie, ….. og alle i andre – Tak fordi i viser, at kvinder både kan og vil.