Snart begynder en ny hverdag, men med "new normal" og "new talent"

Snart begynder en helt ny hverdag – the NEW NORMAL. Økonomien skal genstartes og både den grønne omstilling og sundhedsmæssige dagsorden må forventes at blive væsentlige løftestænger.

I den fase er ikke bare interessant, men også klogt at overveje, hvordan vi sætter ledelsesholdene i toppen af dansk erhvervsliv, når disse opgaver skal løses.

I de seneste fem år har jeg haft fornøjelsen af at coache flere hundrede kvindelige topledere bl.a. gennem mit arbejde i SelectionF. Det har givet mig en dybdegående indsigt i, hvad der kendetegner disse kvinder. Og jeg må sige, at jeg er yderst optimistisk: Vi har en fantastisk talentpool at tappe fra.

Generelt er de kvindelige ledere særdeles veluddannede. Siden 2004 har vi nemlig uddannet flere kvinder end mænd på de videre gående uddannelser, og så har de nogle ret veludviklede kompetencer, som vi kan få stor gavn af – lige netop nu.

Viljen til mere

En af de helt store fællesnævnere for de kvinder, jeg har talt med er, at de VIL. De er arbejdsomme og nysgerrige og for manges vedkommende har de brudt med traditioner i deres brancher. Om det har været i militæret, undervisningssektoren, den offentlige sektor eller medico-, finans-, IT-, byggeri-, eksport-, produktions-, detailbranche eller andre brancher. De har været vant til at være outsiders og normbrydere, og beskriver ofte sig selv med udtryk som ”den eneste”, ”den første” eller ”the odd one out”.

Selv forstod jeg først, at jeg var en normbryder, da en journalist kontaktede mig og gjorde mig opmærksom på det. Han spurgte, hvorfor der ikke var flere kvinder i topledelse i dansk detailhandel. Det havde jeg på daværende tidspunkt ikke noget umiddelbart svar på, og måtte være ham svar skyldig. Et af de lidt mere humoristisk eksempler på en normbryder er koncerndirektøren, der var indkaldt til internationale forhandlinger i luftfartsindustrien – som eneste kvindelige deltager. Da hun spurgte om vej til toilettet blev hun høfligt henvist til herre toilettet – der var ikke andet …

At gøre en forskel

Majoriteten af de kvinder, jeg har talt med, har stor erfaring som fagdirektører, divisionsledere, transformationsansvarlige og forandringsagenter på strategisk niveau. De er typisk en del af det øverste ledelsesteam.

Fællesnævneren for dem er, at de brænder for at gøre en forskel. Deres største anke i forhold til tidligere job er manglen på meningsfuldhed og et alt for ensidigt fokus på de finansielle mål. De ligner på mange måder de beskrivelser, vi har fået af Millennials gennem de senere år. Når de beskriver deres karriere og resultatskabelse, bruger de ofte vendinger som ”fornyelse”, ”opbygge”, ”udvikling” og ”transformation”.

De efterspørger muligheden for at kunne sætte deres præg på, hvordan der organiseres, motiveres og kommunikeres. De efterspørger autonomi til at drive processen, hvor de kan definere succeskriterier, der udover de finansielle mål handler om trivsel, miljøpåvirkning, samfundsmæssig impact mm.

Mere end halvdelen italesætter, at de ønsker at kunne bidrage til en øget social ansvarlighed og bæredygtig omstilling og ønsker en langt større involvering af eksempelvis FN’s 17 verdensmål. De er oplagte kandidater til at virkeliggøre nogle af de vigtigste transformationer, vi skal igennem.

Mit larmende håb

I januar afdækkede Scandinavian Executive Institutes analyse blandt topledere i Danmark en stigende interesse for FN’s Verdensmål. Selvom krisen på kort sigt har bidraget til at sænke CO2-udslippet på globalt plan, er den enorme klimaudfordring, vi står overfor, uændret. Det er mit håb, at lige netop de kvindelige ledelsestalenter, jeg har mødt, vil blive bragt i spil til nogle af de store transformative bevægelser, vi kommer til at skulle gennemføre efter krisen – for de kan og vil.

Uanset om det er offentlige organisationer eller private erhvervsvirksomheder, som skal i gang med nytænkning og transformation til nye tider, er det mit håb, at man sikrer at efterspørge denne type kvinder i kandidatfeltet – og det uanset, om det er til direktionen, CEO-stillingen eller bestyrelsen.