TAK – og mere af det

Mellem alle de digitale generalforsamlinger, krisemøder og sparringsmøder den forgangne uge har budt på, har det været uundgåeligt at følge med i, hvordan Danmark tackler krisen. Efter min bedste overbevisning er der mindst fem ting, der står ud, og som vi forhåbentlig holder fast i – også når krisen har toppet:

  1. Samfundssindets revival

Som universitetsstuderende overvejede jeg ad flere omgange et liv uden for den danske andedam. Tanken om fast base i USA var længe en af de store samtaler, jeg havde med mig selv. Det blev mødet med en gruppe hjemløse på stranden i Malibu, der gjorde udslaget. Erkendelsen af, at der absolut ikke er et sikkerhedsnet i et land som USA, gav stof til eftertanke. Det var dét som gjorde, at jeg med oprejst pande tog flyveren hjem, og siden da her sat endnu mere pris på at være dansk.

For her tager vi vare på hinanden. Omend det til tider kan virke lidt fremmedgjort, når man skal kommunikere med det ene ”væsen” eller ”styrelse” efter den anden, så alligevel. Og det kommer da så tydeligt til udtryk i disse dage. Ikke kun at vi har en stat, som ser det som sin fornemste opgave at tage vare på de svageste, men også at vi har private organisationer, fonde, virksomheder og ledere som i disse krisetider tænker længere end til næste måneds performancetal.

Det er en del af vores DNA at hjælpe og beskytte de svageste og stå sammen. Det er da kun til at blive stolt af. Så meget gerne meget mere af det – TAK!

Jeg håber, at når det hele begynder at normalisere sig, og vi igen finder en måde at komme i gang på i en ”post-lockdown era”, at vi så finder vores indre eventyrlyst og nysgerrighed frem igen. For en del af kernen i vores danske DNA er også at være en del af verden.

  1. Blomstrende gavmildhed og næstekærlighed

Lockdownen har virkelig fået det nære til at vise sit værd. Facebook summer med delinger af, hvordan vi kan støtte og hjælpe erhvervsdrivende, der bliver klemt i krisen, og vi roser dem, der går forrest med gode beslutninger i krisen.

Take Away er blevet det nye sort – og vi står sammen om at holde vores lokale madsteder i live. Medierne fortæller historier om unge, der flytter ind hos deres bedsteforældre for at holde dem med selskab, om ældre der synger morgensang sammen i haverne, om forældre der får indsigt i deres børns leg og læring, ja i det hele taget interesserer medierne sig nu også for at fortælle, om folk der står i kø for at gøre godt og som tager lederskab i krisetider.

Jeg håber, at vi alle når at få trænet vores ”gavmildhedsmuskel” så meget i disse ”corona-tider”, at den bliver en del af hverdagen. Det ville da være den ultimative transformation.  At vi bliver bedre til at ”tale op” og være generøse med ord, ros, handlinger og hvad der ellers er behov for. Mere af det – meget gerne!

  1. Iderigdom og kreativitet på steroider

Nød lærer som bekendt ”nøgen kvinde at spinde”. Noget tyder på at krisen lærer ”sultne familier at shoppe online” og lærer ”direktører at digitalisere”.  Det er ikke kun i de små hjem, at omstillingspartheden er stor, hvilket nemlig.com er et rigtigt godt eksempel på. Også i erhvervslivet er der sat turbo på den digitale udvikling.

På under en uge har jeg oplevet, at over 90 % af de virksomheder, jeg arbejder med, fremrykker planer og igangsætning af projekter og tiltag relateret til online forretningsmodeller og digitale løsninger til at understøtte deres daglige virke. Det er lige fra lancering af BtB webshops og BtC webshops, over digital undervisning og webinarer til implementering af hjemmeopkobling til alle medarbejdere, test af diverse digitale kommunikationsløsninger og planlægningsværktøjer.

LinkedIn er svømmet over med diverse guides til, hvordan vi bedst afholder digitale møder, vurderinger af hvilke digitale tools, der er de bedst, og hvordan vi hurtigst udvikler vores kompetencer i distanceledelse. Alt sammen viden og evner som kommer til at bringe os styrket og LAAANGT mere effektive ud af krisen.

Også mere af det – TAK!

  1. Eksemplets magt

De af jer, der kender mig ved, at jeg jo gerne slår et slag for flere kvinder i topledelse. Det gør jeg fordi, jeg er overbevist om, at kvinder både kan og vil ledelse, og de sidste dage har da virkelig vist, at vi har stærke kvinder ved roret.

Vores Statsminister har vist fokus og lagt en klar retning og truffet svære beslutninger. Den danske Dronning gik på TV for første gang siden Anden Verdenskrig og satte en klar kurs for samfundssind og hensyn.

Det gør mig stolt på ledelsesfagets vegne – at vi får mulighed for at opleve dygtige kvindelige ledere skabe historie i en krisesituation. En krise som alt andet lige vil gå over i historien.

For det er eksemplets magt, der baner vejen, og det er forfriskende i at se dygtige kvinder tage ansvar og træffe store beslutninger.

MEGET mere af det – TAK!

  1. Diversitetsledelse for åben skærm

Vi har set det aften efter aften – de forskellige kernekompetencer samlet om at håndtere krisen. Sundhedsstyrelsen, Politiet, Udenrigsministeriet, Erhvervsministeriet, Uddannelsesministeriet etc. samlet af og om – Statsministeren.

Kompleks problemløsning kræver specialister om bordet, og det kræver en dygtig leder at få dem alle i spil. Gennem involvering af markant forskellige kompetencer får vi perspektiveret og fundet løsninger, der gør en forskel. Det kræver gode ledelsesevner og i særdeleshed villighed til at lytte til input og perspektiver mange steder fra.

Det, vi har oplevet her, er et udtryk for moderne ledelse, hvor de enkelte fagområder, specialister og styrker kommer i spil og får taletid. De bliver sat i spidsen for problemløsningen på deres område og forventes at tage lederskab.

Vi oplever lige nu, hvordan de enkelte fagområder understøtter hinanden. Hvordan sundhedsvæsenet udstikker sundhedsstrategien, hvordan politiet bakker op for at minimere smittespredningen, hvordan de enkelte ministre og ministerier tackler deres del af udfordringen og søger løsninger. Alt sammen samlet af god projektledelse i statsministeriet. Det er lige netop det, som god diversitetsledelse handler om – at lade alle perspektiver komme i spil og sikre sig, at der ikke er blinde vinkler i diskussionen.

En kort overgang var jeg bekymret for, om politikerne havde en blind vinkel på erhvervslivet, men også her må det siges, at de har overrasket positivt. De dele af folketinget og samfundet som har tætte relationer til erhvervslivet har fået taletid og alle de hjælpe-pakker, som er blevet aftalt på kryds og tværs den forgangne uge vidner om, at vi i Danmark faktisk evner at arbejde med diversitetsledelse på højeste niveau.

Vi har set et hold af specialister og ledere med forskellige fagligheder, kompetencer, ansvarsområder, køn og perspektiver blive hørt og bragt i spil på bedste vis. De har alle fået taletid og indflydelse på problemløsningen og der er blevet lyttet og inddraget så meget, at vi alle har kunne følge med for åben skærm.

Det er til stor inspiration – TAK!